zaterdag 20 december 2014

Preparazione Natale.......

In Italie staat op dit moment alles in het teken van Kerstmis...... il Natale!In Italie kent men veel tradities met Kerst. 
Een paar hebben we er voor jullie opgezocht.....
(bron: www.italie.nl)

Tradizione:

Gubbio Albero di Natale
Gubbio Albero di NataleDe steden en stadjes in Italia zijn overdadig versierd met lichtjes, kerstbomen en meer dan één kerststal, presepio. De grootste kerstboom wordt elk jaar opgetuigd in Gubbio (Umbria). Met een lichtsnoer van 12 km lengte wordt een kerstboom gevormd tegen de hellingen van de Monte Ignino. Een spectaculair gezicht dat al ver in de omtrek zichtbaar is. Kerst in Firenze is haast een must: hele lanen met bomen, gevels van palazzi, etalages van winkels en monumenten rijkelijk voorzien van lichtjes, het karakteristieke geluid van de zampogna, doedelzak, en de geur van geroosterde hazelnoten die bijdragen aan een sprookjesachtige sfeer (met sneeuw zou het helemaal perfect zijn!!). Op kerstavond, la vigilia di Natale, wordt in Roma een kanon afgeschoten van het Castel S. Angelo als aftrap van de feestdagen. Een andere traditie is het branden van de ceppo. Een houtblok dat brandend gehouden moet worden van kerstavond, tot capodanno, nieuwjaarsdag. Als een soort van metafoor voor het uitdoven van het oude jaar met al zijn negatieve of vervelende dingen tot aan het nieuwe begin.


Babbo Natale e la Befana
Niet van Italiaanse oorsprong, maar wel wijdverbreid is Babbo Natale. De kerstman met zijn rendierslee die vanuit het hoge noorden komt om cadeautjes te brengen. Als je tenminste niet vergeet om hem een brief te sturen. Op Babbo Natale's internetsite staan vele verhaaltjes, spelletjes, liedjes, foto's en ook zijn dagboek is er te zien. Voor de gevorderden leuk om in het Italiaans te bekijken. De Italiaanse site is overigens ook uitgebreider dan de Engelse versie. Ondanks het feit dat Babbo Natale een bekende figuur aan het worden is, verdringt hij zeker nietla Befana. De oude vrouw (zeg nooit: heks) die op haar bezemsteel cadeautjes brengt bij de kinderen op 6 januari.
Kerstavond


Op vigilia di Natale, kerstavond, gaan de Italianen, na het eten van het gigantische kerstmenu, in hun 'goeie goed' naar de nachtmis of volgen ze deze op televisie, die natuurlijk wordt opgedragen door il Papa vanuit de San Pietro in Roma. En dan de dag erop, niet te vergeten, op het overvolle plein voor de kerk de zegening Urbi et Orbi waarbij il Papa jaarlijks naast de gebruikelijke kerstwensen in alle talen, Nederland in het bijzonder dankt voor de vele bloemen die deze ceremonie opsieren: "Zalig kerstfeest. Gartelijk dank voor die bloeoemen".
O, ja en tweede kerstdag kennen ze niet in Italia, dus geen pretparken, meubelshows, tuincentra etc. Uitbuiken doet men er op het werk of tijdens de voorbereidingen thuis voor Capodanno, oud en nieuw.

De Panettone

Mag met Kerstmis niet ontbreken. Dit is een luxe brood of cake met vruchten.                                     (foto: www.swide.com)

We zullen het jullie straks vertellen.......of het allemaal klopt.....
Want Marion viert Kerst in Rome..!!
Dus, wordt vervolgd..............................

Geen opmerkingen:

Een reactie posten